miercuri, 14 septembrie 2016

Cum devin asigurat CNAS - Sanatate.

   
 Daca ti s-a intamplat sa ai nevoie de investigatii medicale la stat, insa nu esti asigurat, procedura de a deveni asigurat este una destul de simpla, insa birocratia te va pune putin pe drumuri ( poti pierde cam 2 ore pe drumuri si cozi in functie de orasul in locuiesti.
     In primul rand daca nu stii ce statut ai ( asigurat/ neasigurat) poti verifica aici pe baza CNP - http://www.cnas.ro/hih/page/verificare-asigurat.html
     Daca nu esti asigurat, trebuie sa mergi la sucursala ANAF ( persoane fizice) si sa soliciti un formular pentru plata contributiilor la santatate pentru persoane ce nu realizeaza venit. Dupa ce depuneti formularul se va elibera o foaie de varsamant cu care mergeti la caseria ANAF ( de regula caseria este in aceeasi cladire)
      La caserie se achita suma de aproximativ 550 lei. dupa care se elibereaza o adeverinta de plata. Cu acea adeverinta trebuie sa mergeti la cel mai apropiat sediu CNAS unde va trebui sa completati o declaratie pe propria raspundere, apoi sunteti introdusi in baza de data ca fiind asigurat si beneficiati de serviciile medicale de stat gratuit.
      Dupa aceasta va trebui sa achitati lunar suma de 69 lei in fiecare luna la finante, sau daca va este mai comod puteti plati in avans pe jumatate de an sau pe un an.
      Cererile pot fi depuse si de o alta persoana ( mama, tata, sora/ frate) nu este nevoie de prezenta persoanei neasigurate.
       Multa santatae va doresc !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu